18.6.09

Protest tegen racisme in Belfast

In Belfast werd deze week actie gevoerd tegen racisten die de spanningen opdrijven met geweld tegen Oost-Europeaanse families. Het gaat om mensen van Roemeense afkomst die nu het slachtoffer dreigen te worden van kleine groepen neo-nazi’s. De wijkbewoners nemen dit niet en organiseren verzet.

Maandag werd een anti-racistische protestactie georganiseerd in Belfast. De betogers slaagden er in om een kleine groep racisten te verjagen. Die wilden de anti-racistische betoging verstoren en zelfs onmogelijk maken. De betoging trok door de getroffen wijk en er werd zelfs een schema opgesteld waarbij wijkbewoners zich inschakelen om een deel van de nacht op te blijven om erover te waken dat er geen racistische aanval komt op de Roemeense families. Dat heeft er overigens toe geleid dat er al enkele dagen geen aanvallen meer zijn geweest.

Vijf nachten lang waren er racistische aanvallen op Roma-families in Belfast. Kleine groepjes jongeren trokken naar de huizen van deze families. Onder de jongeren ook sympathisanten van neo-nazistische formaties als Combat 18 (Blood&Honour). Er vielen ook gewonden onder de families. De kinderen en uiteraard ook de ouderen dreigen bovendien getraumatiseerd te raken door deze gebeurtenissen. De politie kwam ter plaatse, maar er werden geen arrestaties verricht. Veel wijkbewoners stellen zich daar ernstige vragen over, het kleine groepje van racisten is immers gekend.

Eén gezin heeft haar huis aan Belgravia Avenue verlaten omdat het vier nachten na elkaar aanvallen kreeg te verduren. Bij een ander gezin werd een stuk tekst achtergelaten met uittreksels uit “Mein Kampf” van Hitler. Lokale wijkbewoners nemen dit racistisch geweld niet en nemen deel aan de betogingen en acties tegen racisme. Daarmee maken ze duidelijk dat racisme niet wordt getolereerd in hun wijk.

Organisatoren van de protestacties, waaronder leden van de Socialist Party, bekritiseerden ook de houding van de politie in de media. In een eerste mediaverslag had de politie het nog over gezinnen van Poolse afkomst, wat niet klopt: de zigeunergezinnen komen uit Roemenië. Na recent geweld bij de voetbalwedstrijd tussen Noord-Ierland en Polen ligt dat gevoelig.

Tegenover het racistisch geweld van kleine geïsoleerde groepen, plaatst de Socialist Party de noodzaak van solidariteit en het mobiliseren van arbeiders en jongeren uit de buurt, vanuit de vakbonden,...

Geen opmerkingen: