4.6.09

Als Vandenbroucke Marx boven haalt

Frank Vandenbroucke lag op onderwijsacties meermaals onder vuur. Zowel personeelsleden als studenten vroegen meer middelen voor onderwijs. Vandenbroucke wou daar geen werk van maken. Op betogingen werden al eens slogans geroepen als “Frankie is ne blauwe, een neoliberaal”. Met zijn linkse verleden probeert hij af en toe toch eens uit te pakken met onder meer Marx. Spijtig genoeg heeft hij daar echter niet veel van begrepen. Woensdag was het weer prijs in De Standaard.

Vandenbroucke stelt: “Politieke waarnemers denken dat mensen linkser worden in tijden van crisis. Maar we hebben de jongste 100 jaar geen enkele aanduiding gezien dat deze stelling zou kloppen. De oude Karl Marx had daar een woord voor: de Verelendung van het proletariaat. Hij dacht dat het proletariaat revolutionairder zou worden naarmate hun toestand verslechterde. Jammer genoeg klopt dat van geen kanten. Als wij een bank failliet laten gaan, worden de mensen niet linkser.”


Vandenbroucke slaagt er in om niet te begrijpen dat marxisten geen aanhangers zijn van een mechanische visie waarbij het opdrijven van de uitbuiting en versterking van de polarisering tussen arm en rijk automatisch zou leiden tot een grotere steun voor links. De verwijzing van Vandenbroucke naar Marx illustreert vooral hoe weinig hij zelf lijkt te hebben begrepen van Marx.


Dat moet bovendien meteen als excuus dienen om uit te leggen waarom de SP.a niet kan scoren op een ogenblik dat de crisis van het kapitalisme zo hard toeslaat. Het idee dat links op die crisis kan inspelen, is volgens hem fout. En dat al vanaf Marx en co. Het is een handige poging om de verantwoordelijkheid van het eigen falen op anderen af te schuiven. De reden waarom SP.a niet kan scoren, is omdat de partij mee verantwoordelijk is voor het beheer van het systeem dat vandaag in crisis is. Gennez omschreef socialisme als een vorm van “geëvolueerd liberalisme”. Waar die evolutie bij SP.a dan wel zit, is evenwel onduidelijk. Als Vandenbroucke verantwoordelijken zoekt voor het falen van zijn partij, moet hij niet naar Marx of andere marxisten kijken. Tenzij hij natuurlijk een goede analyse wil over hoe het kapitalisme werkt en waarom dit systeem crisissen kent.

Geen opmerkingen: