4.5.09

1 mei in Linz (Oostenrijk): politiegeweld tegen antifascisten

Op 1 mei kwamen honderden antifascisten bijeen in het Oostenrijkse Linz om te betogen tegen de neo-nazi’s van NVP. De antifascistische betoging was heel strijdbaar en er was een goede opkomst. Alles verliep vlot tot de politie besloot om zonder enige aanleiding over te gaan tot een repressieve aanpak van de antifascisten. Er werd overgegaan tot arrestaties, ook van willekeurige omstaanders.

Na het begin van de betoging isoleerde de politie een groep van 50-100 betogers omdat er ook gemaskerde betogers tussen zaten. Onder de andere betogers was er discussie over wat zij zouden doen: verder gaan met de optocht of niet. De organisatoren van de KPÖ (communistische partij) waren voor een verderzetting van de betoging, met de SLP (Sozialistische Linkspartei) en migrantenorganisaties waren we tegen. Wij willen immers zelf beslissen wie mee kan opstappen in betogingen en willen dit beslissingsrecht niet aan de politie overlaten.

Het was bovendien duidelijk dat de politie verder zou gaan met provocaties. En dat gebeurde effectief. Er werd steeds agressiever opgetreden met traangas en pepperspray. Er werden matrakken boven gehaald en verschillende betogers werden opgepakt. Een aantal betogers, waaronder SLP-lid Michael Gehmacher, had medische verzorging nodig. Omstaanders waren woedend. Een inwoner van Linz verklaarde op de lokale televisie: “Voor het eerst sinds de nazitijd wordt een 1 mei optocht door de politie gestopt. En dat terwijl Linz dit jaar net culturele hoofdstad is.”

De sociaal-democraten hadden de neo-nazi optocht laten verbieden en organiseerden zelf een fakkeltocht op de vooravond van 1 mei. Toen trokken 2000 betogers op straat. Op 1 mei zelf bleven de sociaal-democraten afwezig.

Geen opmerkingen: