19.3.09

Economische crisis, armoede, werkloosheid: fascisten hebben geen antwoord

Op 26 maart organiseert de NSV (Nationalistische Studenten Vereniging) haar jaarlijkse betoging, ditmaal in Leuven. De NSV is een neo-fascistische studentenorganisatie met heel wat gewelddaden op haar palmares. Tijdens en na haar betoging trekt de NSV de stad in en pakt migranten, holebi’s en andersdenkenden fysiek aan. De NSV is de officieuze kweekvijver van het Vlaams Belang. De kaders van het Vlaams Belang hebben zich gevormd binnen de NSV. Filip Dewinter was bijvoorbeeld vroeger de voorzitter van NSV-Antwerpen.

Is de strijd tegen extreem-rechts minder belangrijk als het VB stemmen verliest door de opkomst van populistisch rechts met onder meer de Lijst-Dedecker? Wij denken van niet. Waar het VB vroeger de stoottroepen onder controle kon houden door jobs uit te delen en nieuwe verkiezingsoverwinningen voor te spiegelen, zal dit vandaag moeilijker zijn. Dat kan een aantal groupuscules, zoals NSV en andere neo-fascistische groepen (zoals Blood&Honour dat doorgaans ook deelneemt aan de NSV-betoging), ertoe aanzetten om meer gespierd uit de hoek te komen.

Wij roepen op om deel te nemen aan de anti-NSV betoging. Dat moet volgens ons een geweldloze en talrijke betoging worden. Met onze numerieke sterkte kunnen we een duidelijke boodschap naar voor brengen. We willen aantonen dat de meerderheid van de bevolking niet wil dat fascisten zomaar hun gewelddadige politiek op straat kunnen voeren. Daarnaast willen we bouwen aan een linkse oppositie tegen het rechtse beleid.

De voedingsbodem voor extreem-rechts en rechtse populisten, is het ongenoegen over de neoliberale anti-sociale politiek van de traditionele partijen, helaas ook die van “links”. De patroons willen hun crisis op onze schouders afwentelen. Iedere dag gaan honderden jobs verloren. De snelle groei van de werkloosheid zal de competitie voor een job nog doen toenemen. Als er geen links alternatief is op het jobverlies, is een toename van racisme niet uitgesloten. Het is het gedroomde scenario voor extreem-rechts.

De economische crisis leidt ertoe dat een steeds grotere laag het huidige systeem in vraag begint te stellen. Dat betekent evenwel niet dat links automatisch hiervan zal profiteren. De afkeer tegenover het neoliberale beleid kan ook rechtse krachten versterken indien deze zich kunnen profileren als “anders” of als “rebels”. Bovendien leidt de crisis tot meer tekorten en een hardere strijd voor die tekorten. In de neerwaartse spiraal voor onze lonen en levensomstandigheden, kan een verdeel-en-heerspolitiek een zekere impact hebben.

Wij willen op 26 maart in Leuven betogen onder de slogan “Jobs, geen racisme”. Extreem-rechts heeft geen antwoord op de economische crisis, werkloosheid of armoede. We moeten bouwen aan een kracht die een socialistisch antwoord biedt.

Stefanie, Leuven

Geen opmerkingen: