16.2.09

Lokale bijeenkomst Limburgse anti-racistische jongeren

Dit jaar organiseert de NSV (Nationalistische Studenten Vereniging) op donderdag 26 maart haar jaarlijkse betoging, deze keer in Leuven. De NSV is de officieuze studentenorganisatie van het Vlaams Belang (VB). Op 1 maart trekt de NSV naar Maastricht voor een internationale betoging van radicaal-rechts. Komende zaterdag willen we jongeren uit Limburg bijeenbrengen om deze acties voor te bereiden en om de discussie over de strijd tegen extreem-rechts aan te gaan.

Blokbuster is een anti-racistische campagne die reeds jarenlang acties opzet tegen racisme en fascisme. Ieder jaar organiseren we een betoging tegen de poging van NSV om een studentenstad onveilig te maken. Dit jaar wil NSV in Leuven betogen en houden wij een tegenbetoging. Daarbij willen we protesteren tegen extreem-rechts, maar ook tegen de voedingsbodem voor racisme en groeperingen als NSV. Die voedingsbodem is het ongenoegen over de neoliberale anti-sociale politiek van de traditionele partijen, helaas ook die van “links”.

De patroons (de bazen) willen hun crisis op onze schouders afwentelen. Iedere dag gaan honderden jobs verloren. De snelle groei van de werkloosheid zal de competitie voor een job nog doen toenemen. Als er geen links alternatief is op het jobverlies, is een toename van racisme niet uitgesloten. Het is het gedroomde scenario voor extreem rechts.

Al decennia doet de NSV dienst als reservoir voor VB mandatarissen. Kopstukken als Dewinter, Vanhecke en Valkeniers, komen rechtstreeks uit haar rangen. De NSV pakt radicaler uit en maakt gebruik van openlijk geweld en racistische praktijken. Wie een andere huidskleur heeft of er andere ideeën op na houdt, stelt zich bloot aan een pak slaag. Drie jaar geleden in Leuven hebben de fascistische demonstranten het appartement van iemand die anti-fascistische slogans riep kort en klein geslagen. In de rangen van het VB weet men gespierde acties te appreciëren. Zo verklaarde Wim Van Dijck (parlementariër van VB - provincie van Leuven): “Als de NSV zich een plaatsje wil veroveren aan de campussen, zullen er hier en daar wel eens klappen moeten vallen”.

Voordien is er ook een actie in Maastricht waarbij NSV samen met Voorpost (de ordedienst van het Vlaams Belang) wil betogen tegen het "softdrugsbeleid". Dat is slechts een excuus voor de poging om radicaal-rechts uit België, Nederland en Duitsland te verenigen in een optocht die een gevaar vormt voor arbeiders, migranten, alternatieve jongeren,... Blokbuster wil met een delegatie deelnemen aan de betoging tegen de internationale betoging van de haat op 1 maart. Afspraak: aan het perron van bus 20A aan het station van Hasselt, de bus vertrekt om 9u57.

Massale tegenbetogingen op 1 maart en 26 maart kunnen de fascistische groepjes isoleren en hun vertrouwen breken. Om dit mogelijk te maken werd een geweldloos, maar strijdbaar platform voor een tegenbetoging opgericht. Help ons deze haatoptocht van neonazi’s door onze wijken van antwoord dienen en betoog samen met ons onder de slogan: “Het is niet aan ons om de crisis te betalen: jobs, geen racisme!”.

LOKALE BIJEENKOMST
Doe mee met de strijd tegen racisme en extreem-rechts. Neem deel aan onze lokale jongerenbijeenkomst op 21 februari om 14u in Hasselt (in café Uilenspiegel, Guffenslaan 1)

Geen opmerkingen: