3.2.09

IJsland: protest aan NAVO-bijeenkomst

Vorige week werd een protestactie gehouden aan een bijeenkomst van de NAVO in het Hilton hotel in Reykjavik, IJsland. De vertegenwoordigers van de NAVO probeerden angstvallig de locatie van hun feestje geheim te houden om acties te vermijden. De mobilisatie verliep moeilijker omdat de plaats pas de dag zelf bekend werd.

In de namiddag kwam het bericht dat de bijeenkomst zou plaatsvinden in het Hilton-hotel. Daarop begon de mobilisatie voor een actie om 18u30. De betogers trokken door de stad met potten en pannen en slogans als “Neen aan de Navo” en “NAVO moordenaars”.

Toen de NAVO-toplui aankwamen, vlogen er veel sneeuwballen door de lucht. De politie raakte in paniek om uit te vinden van waar die sneeuwballen werden gegooid. De betoging bleef echter lange tijd verder gaan. Zo’n 60 gemaskerde agenten bewaakten de bijeenkomst. Naarmate de actie langer duurde (en het steeds kouder werd), werd duidelijk dat de politie aan aantal arrestaties wou verrichten. Toen een jonge man een NAVO-vlag in brand stak, werd dit aangegrepen door de politie. Enkele agenten vlogen op de jongeman af en hij werd opgepakt, samen met een andere man die probeerde tussen te komen.

De politie is bang van de protestacties en het repressieve optreden provoceert heel wat betogers. Nochtans werd niets meer gedaan dan met enkele sneeuwballen gegooid. Na enkele uren waren er nog een 80-tal actievoerders aan het hotel. De politie raakte helemaal verward toen deze naar de achterkant van het hotel trokken en daar met sneeuwballen naar de ramen gooiden. Een politie-agent haalde zijn matrak boven en dreef de betogers achteruit. Er kwamen meer agenten en één iemand werd opgepakt. De politie nam foto’s van alle aanwezigen in een poging om hen te intimideren. Een betoger stelde: “De politie krijgt het op de heupen van sneeuwballen, maar die wegen niet op tegen de NAVO-bommen.”

Dit was een kleine betoging, maar opvallend was dat er mensen van alle leeftijden waren: jongeren, gepensioneerden, kinderen,... Dat maakte duidelijk dat de anti-oorlogsbeweging in IJsland nog steeds erg actief is. Als er een betere mobilisatie was geweest, zouden er ongetwijfeld heel wat meer deelnemers aan de actie zijn geweest.

Geen opmerkingen: