17.2.09

Gent: anti-kapitalistische jongerendag

Op woensdag 18 maart organiseren de Actief Linkse Studenten en Internationaal Verzet in Gent een opvallende namiddag van discussie en debat. Er zal worden ingegaan op de crisis van het kapitalisme en de gevolgen hiervan. Als onderdeel van de dag zal onder meer gedebatteerd worden met Comac, SP.a-Rood en de liberale studenten van LVSV. We publiceren een korte inleiding en het programma van de dag.

Intro
Dertig jaar nadat liberale ideologen stelden dat “het einde van de geschiedenis” - in de vorm van een neoliberale 'vrije' markt - bereikt was, beginnen het neoliberalisme én het kapitalisme vandaag opnieuw op grotere schaal gecontesteerd te worden.

In de voorbije jaren zagen we al tal van sociale problemen de kop op steken, zoals de electorale opgang van extreemrechts, ecologische rampen, oorlogen (o.a. in Irak, Gaza, Kosovo, Afghanistan)… De neoliberale jaren waren dus zeker geen periode van 'rust en vrede' maar betekenden op wereldschaal een verdieping van tegenstellingen, geweld en miserie.

Nu wat er uit ziet als de grootste economische crisis sinds de crash van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie is ingezet, beginnen steeds meer mensen, niet in het minst jongeren, zich vragen te stellen. Hoe kwamen we in deze crisis terecht? Is een wereld zonder oorlog mogelijk? Is er een link tussen kapitalisme en racisme?

Rond deze en vele andere vragen willen de Actief Linkse Studenten (ALS) en Internationaal Verzet (IV) met jou de discussie aangaan op ons antikapitalistisch festival. Maar we willen ook vandaag al bouwen aan dynamische jongerenorganisaties om te vechten voor een andere samenleving. Neem contact op. Sluit aan!


Programma

Kapitalisme en uitsluiting(13u30-14u40):


 • Homofobie: Zijn holebi's geëmancipeerd? Hoe strijden voor volledige gelijke rechten?
 • Seksisme: Tegen de uitbuiting en objectivering van de vrouw. Waarom vrouwenstrijd een strijd is tegen het kapitalisme
 • Islamofobie en racisme: Is Vlaanderen islamofoob? Welk antwoord op extreem-rechts en racisme?
 • Eliteonderwijs: Het nieuwe kredietpuntensysteem en de aanvallen op de financiering van het hoger onderwijs.


Kapitalisme en uitbuiting (15u-16u30):
 • Oorlog in Gaza: Waarom kapitalisme en oorlog hand in hand gaan. Een socialistisch antwoord op het conflict Israël-Palestina
 • De economische crisis. Marx had gelijk! Waarom men deze crisis wel kon voorspellen.
 • Ons alternatief: socialisme. Waarom kapitalisme niet het einde betekent van de geschiedenis en socialisme niet is gedateerd.
 • Achter de retoriek, brengt Obama echt veranderingen?


Debatten (17u-18u30)
 • Getuigenis over opstanden in Griekenland. Een verslag over de recente gebeurtenissen in Griekenland en het verzet dat hiermee gepaard ging.
 • Debat met SPA-rood over politieke vertegenwoordiging: Is er nood aan nieuwe arbeiderspartij ter linkerzijde van de sp.a?
 • Debat met Comac: Welke strijd tegen extreem-rechts: Hoe een dam vormen tegen opkomend fascistisch geweld.
 • Debat met LVSV: Economische crisis. Wat zijn de oorzaken van de economische crisis en wat is de oplossing?


Praktisch
- 18 Maart 2009
- 13u30-18u30
- Studentenhuis "therminal". Hoveniersberg 24, 9000 Gent

Geen opmerkingen: