13.2.09

Anti-NSV betoging. Geen haatoptocht door onze wijken!

Dit jaar organiseert de NSV (Nationalistische Studenten Vereniging) op donderdag 26 maart haar jaarlijkse betoging, deze keer in Leuven. De NSV is de officieuze studentenorganisatie van het Vlaams Belang (VB).

De slogan van haar betoging - "Vlaams - sociaal & nationaal" - is pure hypocrisie. Welk Vlaanderen bedoelt ze? De NSV en het VB zijn verre van sociaal. Ze zijn tegen migranten, tegen Walen maar ook tegen Vlaamse arbeiders. Hun politiek van verdeel-en-heers moet de werkende bevolking verzwakken, om ons een nog harder anti-sociaal beleid door de strot te rammen. Wat publiek is, willen ze uitverkopen aan de patroons. Pensioenfondsen, ziekteverzekering en werkloosheidsuitkeringen willen ze naar de beurs brengen. Dat dient toch alleen maar om het “profitariaat” in stand te houden, luidt hun redenering. Ze zijn solidair met wie afdankt, niet met diegenen die ontslagen worden! Ze willen rechtspersoonlijkheid voor de vakbonden. Als die er komt, kunnen patroons naar willekeur afdanken en uitbuiten, bij sociale conflicten draaien de vakbonden toch op voor de kosten. Onder “nationaal” verstaan ze “solidarisme”, namelijk wat goed is voor de patroon, is dat ook voor de arbeiders. Ze grijpen daarmee terug naar hun oude slogan: "werken baat, staken schaadt".

De voedingsbodem voor dergelijke opvattingen en groeperingen, is het ongenoegen over de neoliberale anti-sociale politiek van de traditionele partijen, helaas ook die van “links”. De patroons willen hun crisis op onze schouders afwentelen. Iedere dag gaan honderden jobs verloren. De snelle groei van de werkloosheid zal de competitie voor een job nog doen toenemen. Als er geen links alternatief is op het jobverlies, is een toename van racisme niet uitgesloten. Het is het gedroomde scenario voor extreem-rechts.

Al decennia doet de NSV dienst als reservoir voor VB-mandatarissen. Kopstukken als Dewinter, Vanhecke en Valkeniers, komen rechtstreeks uit haar rangen. De NSV pakt radicaler uit en maakt gebruik van openlijk geweld en racistische praktijken. Wie een andere huidskleur heeft of er andere ideeën op na houdt, stelt zich bloot aan een pak slaag. Drie jaar geleden in Leuven hebben de fascistische demonstranten het appartement van iemand die anti-fascistische slogans riep kort en klein geslagen. In de rangen van het VB weet men gespierde acties te appreciëren. Zo verklaarde Wim Van Dijck (parlementariër van VB – provincie van Leuven): "Als de NSV zich een plaatsje wil veroveren aan de campussen, zullen er hier en daar wel eens klappen moeten vallen".

We mogen de NSV de kans niet geven om dit ideeëngoed uit te dragen in een intimidatiemars door Leuven. Traditioneel zullen ook andere fascistische groepjes zoals Blood & Honour deelnemen. Een massale tegenbetoging kan deze fascistische groepjes isoleren en hun vertrouwen breken. Om dit mogelijk te maken werd een geweldloos, maar strijdbaar platform voor een tegenbetoging opgericht. Help ons deze haatoptocht van neonazi’s door onze wijken van antwoord dienen en betoog samen met ons onder de slogan: "Het is niet aan ons om de crisis te betalen: jobs, geen racisme!". Help ons mee van deze campagne een succes te maken!

26 maart - 20u - Damiaanplein

Geen opmerkingen: