30.1.09

Oostenrijk: anti-racistisch voetbaltornooi en jongerencongres

Afgelopen weekend vond in Wenen een anti-racistisch voetbaltornooi plaats. Aanleiding was de schorsing van drie anti-racistische speelsters van de vrouwenploeg Hellas Kagran in Wenen. De drie werden door de clubvoorzitter, Martin Graf die tevens parlementslid is voor de extreem-rechtse FPÖ, aan de kant gezet omwille van hun betrokkenheid bij anti-racistische campagnes.

Op 24 januari organiseerden de drie speelsters, Margarita en Lucia Döller en Irene Müller, een solidariteitstornooi als onderdeel van een bredere anti-racistische campagne. Ze werden daarbij ondersteund door YRE (Jongeren tegen Racisme in Europa) en de SLP (Sozialistische Linkspartei). Op het tornooi waren er 150 aanwezigen om hun solidariteit te betuigen. Onder hen ook vier speelsters van Union Mauer die werden geschorst omdat ze voor de wedstrijd tegen Hellas Kagran een T-shirt droegen met een slogan op: “Laat Margarita, Lucia en Irena spelen – geef Martin Graf een rode kaart.” Na de wedstrijd werden de vier voor drie wedstrijden geschorst.

Begin januari kwam Graf in de media omdat twee medewerkers van Graf boeken en ander materiaal kochten vanop de neo-nazi website “Aufruhr – Versand”. Graf maakt van de voetbalclub gebruik om zijn invloed te vergroten. Op 6 januari werden leden van de club plots geconfronteerd met het feit dat vier leden van de FPÖ in de leiding van de club werden aangeduid. Het restaurant bij de club wordt nu uitgebaat door een medewerker van Graf die ook actief is in extreem-rechtse kringen.

Op het tornooi afgelopen zaterdag waren er zowel vrouwen als mannen, zowel Oostenrijkers als migranten. Het werd gesteund door de vakbonden. Het winnende team kreeg een beker overhandigd door een oud-verzetsstrijder. Na het tornooi hielden we nog een meeting met 80 aanwezigen waarbij werd gesproken door Margarita Döller, één van de geschorste speelsters. Daarnaast waren er sprekers van ASKÖ Vienna, een sociaal-democratische voetbalassociatie waarvan Hellas Kagran lid was voor Graf voorzitter werd, een gekende expert over extreem-rechts (Wolfang Purtscheller), een journalist van een voetbalblad (Georg Spitaler) en een vertegenwoordiger van de Groene Partij dat de campagne eveneens steunt.

Op zondag hielden we dan een jongerencongres waarbij werd ingegaan op de strijd tegen racisme, maar ook op de economische crisis. Er werd onder meer gesproken door een Griekse jongere, Giannos Nikolaou.

Geen opmerkingen: