16.12.08

Noodlijn voor bedrijfsleiders

Gelezen in Het Nieuwsblad: "Het zijn zware tijden voor ondernemers en zelfstandigen. Voor bedrijfsleiders die het écht niet meer zien zitten, is er daarom een speciale noodlijn. Ze kunnen er terecht voor psychologische bijstand. Zeven dagen op zeven, de klok rond.

Drugsverslaafden hebben de Druglijn. Mensen in nood kunnen terecht bij Tele-Onthaal. Pijnlijders bellen naar de Pijnlijn. Maar bij wie klopt een ondernemer aan die het niet meer ziet zitten vanwege de problemen in zijn bedrijf?

Als die ondernemer in Brussel of de Brusselse rand woont, kan hij sinds een jaar terecht bij een speciaal noodnummer, dag en nacht (0800-99.978). Daar wordt hij in eerste instantie opgevangen door een psycholoog, die hem indien nodig doorverwijst naar een financieel of boekhoudkundig expert.

'Het is bij mijn weten een uniek initiatief, dat opgezet is door de Brusselse Kamer van Koophandel, op basis van ervaringen van het Centrum voor Ondernemingen in Nood', vertelt psycholoog en coach Wout Van der Borght van Humaxia, het bedrijf dat de hulplijn bemant. 'Zij ondervonden dat nogal wat kleine ondernemers rondlopen met stress en problemen en niet goed weten bij wie ze daarmee moeten aankloppen.'

De lijn ontving sinds een jaar al zo'n 760 oproepen, goed voor één à twee per dag. 'Dagelijks, zonder dip of zonder piek. Vreemd genoeg ligt het aantal oproepen de jongste crisismaanden niet hoger, iets wat je wel zou verwachten', zegt Van der Borght. 'Maar we krijgen nu wél een ander soort vragen. Bijvoorbeeld van mensen die de huidige financiële situatie niet goed hadden ingeschat en ineens geen krediet meer krijgen bij hun bank.' (...)"

Geen opmerkingen: