24.12.08

Griekenland. Tweede schietpartij leidt tot nieuwe golf van woede

Artikel door Nicos Anastasiades, Xekinima (onze Griekse zusterpartij)

Op woensdag 17 december werd een nieuwe schietpartij gemeld waarbij een scholier in de hand werd geschoten, gelukkig zonder al te veel gevolgen. Het is nog niet duidelijk wie schoot (een politie-agent of een extreem-rechtse militant). De 16-jarige die werd beschoten, was een lid van een scholierenraad en erg actief betrokken bij de acties van de afgelopen dagen en weken.

Het nieuws van de schietpartij leidde tot een nieuwe golf van woede en grote betogingen in onder meer Athene (waar 20.000 mensen op straat kwamen op donderdag). Deze acties gingen gepaard met een 24-urenstaking van de leraars en een 3-urenstaking van de arbeiders in de openbare diensten.

Volgens officiële cijfers zijn er nu ongeveer 200 departementen aan de universiteiten bezet (op een totaal van ongeveer 400). Daarnaast worden 700 (van de 3000) scholen bezet. Er zijn dagelijks lokale en regionale betogingen.

Deze beweging heeft de rechtse regering geschokt. Het blijft een onstabiele regering met slechts één zetel op overschot in het parlement. De regering doet er alles aan om de mobilisaties te stoppen. De burgerlijke media probeert de betogers (via de rellen) verantwoordelijk te stellen voor de afname van de particuliere consumptie, een gevolg van de economische crisis. De Griekse politie heeft haar volledige voorraad traangas erdoor gejaagd en heeft een nieuwe voorraad moeten bestellen in Israël.

Het ministerie van onderwijs vroeg alle leraars om de lessen te schrappen en de jongeren een “creatieve tijdsbesteding” aan te bieden (zoals uitstappen, bezoeken aan musea…) om zo te vermijden dat ze deelnemen aan betogingen.

De openlijk fascistische organisatie Chrysi Avyi (dat zich voordeed als “kwade burgers”) heeft betogers aangevallen en gebruikte daarbij zelfs messen. Enkele dagen geleden doken er videobeelden op waaruit bleek dat gemaskerde provocateurs samenwerkten met de politiediensten.

Na de eerste twee dagen, toen er ongecontroleerde rellen waren, kwam de massabeweging op de voorgrond. De regering hoopt nu dat de kerstperiode een rem zal zetten op de beweging en de woede. Daarom is het belangrijk dat de beweging voorstellen lanceert om na de heropening van de scholen en universiteiten in januari onmiddellijk de strijd verder te zetten.

De vakbondsleiders hebben een schandalige rol gespeeld. In de plaats van bij de beweging aan te sluiten en de arbeiders te mobiliseren om zo de zwakke en reactionaire regering ten val te brengen, hebben ze niets gedaan om van de 24-urenstaking een succes te maken en weigeren ze nu ook om een nieuwe stakingsoproep te lanceren. Het sociaal-democratische PASOK en haar vakbondsleiders zijn bang dat de rechtse regering nu al zou vallen, het zou er immers toe leiden dat zij de macht moeten overnemen tegen de achtergrond van een enorm onstabiele situatie. PASOK voert geen campagne om de regering ten val te brengen en vraagt de jongeren zelfs om terug naar de scholen te gaan om de lessen te hervatten.

Vorige week riep premier Karamanlis alle partijleiders bij zich en hij vroeg hen om “het geweld en de chaos te veroordelen”. Dat was een wanhopige poging om zijn eigen imago te versterken. Na de bijeenkomst veroordeelde Aleka Papariga van de CP (Communistische Partij) de houding van Syriza en hij stelde dat deze formatie geen duidelijke positie inneemt tegenover het geweld van de betogers (de rellen). Alle politieke partijen keerden zich tegen Syriza.

Dat komt omdat Syriza als enige politieke kracht probeert om een ernstige politieke en sociale analyse te maken van de rellen en tegelijk haar volledige steun geeft aan de uitbouw van een massabeweging. De partij roept de scholieren en studenten op om verder te strijden. Het is ook de enige formatie die het verdwijnen van deze regering centraal stelt in haar eisen.

Het is niet duidelijk hoe de beweging nu verder zal ontwikkelen. Mogelijk zal het rustiger zijn in de vakantieperiode, maar daarna zullen er nieuwe mobilisaties zijn. De woede in de Griekse samenleving is zo groot dat het niet makkelijk zal zijn om de jongeren en arbeiders zodanig te manipuleren dat er geen acties meer volgen.

Xekinima, onze Griekse zusterorganisatie, is actief en speelt een belangrijke rol in heel wat bezettingen en betogingen. We komen op voor een militant actieprogramma waarin we nadruk leggen op de noodzaak van massa-actie en het cruciale belang van de arbeidersklasse. We verdedigen het idee van een algemene 24-urenstaking als onderdeel van een actieplan om de regering ten val te brengen. De linkse partijen (Syriza, CP, radicaal-links) moeten een eenheidsfront vormen om de strijd vooruit te brengen en de basis te leggen voor een linkse regering met een socialistisch programma dat de belangen van de arbeidersklasse, jongeren en arme boeren centraal stelt.

Geen opmerkingen: