25.11.08

Miljarden om de banken te redden… NIETS voor het onderwijs

Onze regering vertelt ons steeds dat er geen geld meer is… noch voor de koopkracht, de gezondheidszorg, noch voor het onderwijs. Maar de realiteit is ernstiger, want de regering vermindert zelfs de toebedeelde middelen aan het onderwijs en dit al gedurende 30 jaar. Deze neoliberale politiek besteelt de gemeenschap door onze middelen als cadeaus aan het patronaat te geven.

De budgetten van de hogescholen en de universiteiten verminderen waardoor het het bestuur van zo’n instelling is die zich moet wenden tot ofwel de verkoop van resto’s, koten of gebouwen ofwel het ontslaan van personeel ofwel het verhogen van de prijs van de studentendiensten. Men kan al lang niet meer spreken van dé kwaliteit, dé toegankelijkheid en dé kosteloosheid van ons onderwijs. Ondertussen hebben de kapitalisten met fenomenale sommen geld gespeculeerd en miljarden winst geboekt.

Het beste wat hen kan overkomen bij het failliet gaan van hun banken, nadat ze met ons geld gespeeld hebben, is dat er in enkele dagen tijd miljarden vrijgemaakt worden door onze regering. Denk niet dat ze werden vrijgemaakt om de kleine spaarders te redden. Het doel was de winsten van de grote aandeelhouders en kapitalisten te redden.

De politici hebben hen meer dan 20 miljard euro gegeven, terwijl er ongeveer 6 miljard euro per jaar nodig is om het onderwijs op alle vlakken te herfinancieren! Maar daar wordt niets aan gegeven... Deze ontoelaatbare situatie vereist dat we ons deel opeisen door actie te voeren voor een stijging van de publieke financering van het onderwijs tot 7% van het BBP en 2% voor het hoger onderwijs.

Pablo N (Brussel)

Geen opmerkingen: