11.4.08

Nation wil 1 mei recupereren, maar haar betoging wordt verboden

Op 1 mei wilde de Franstalige neo-fascistische groupuscule in Charleroi betogen. Daarmee wil de groep de traditie van 1 mei proberen recupereren. Eerder probeerde de groep ook aan te sluiten bij de betoging tegen de afdankingen bij VW-Vorst eind 2006. De poging om een “anti-kapitalistisch” imago aan te meten, is doorzichtig. Het zal echter niet evident zijn voor Nation om effectief te betogen in Charleroi.

Natuurlijk was die stad interessant voor de groep die voor het eerst sinds lang een maand op voorhand een dergelijke activiteit publiek aankondigde. In Charleroi zijn er heel wat sociale problemen met een hoge werkloosheidsgraad en een hoge graad van corruptie in het politieke establishment (gedomineerd door de PS). Daartegenover plaatst Nation de nood aan “echte sociale rechtvaardigheid”. Hoe dat mogelijk zou zijn met haar boodschap van racistische haat is natuurlijk niet duidelijk. Bovendien gaat het hier om een groep straatvechters die in geen enkele arbeidersstrijd enige rol heeft gespeeld. De pogingen om aansluiting te vinden bij een anti-kapitalistische retoriek zijn hypocriet. Want waaruit bestaat het economisch alternatief van deze groep? Meestal houden ze het op “solidarisme”, een andere term voor corporatisme. Arbeiders en kapitaal zouden volgens deze visie geen tegengestelde belangen hebben en samen moeten bouwen aan een “nationale economie”.

De nationaal-solidaristen staan uiteindelijk lijnrecht tegenover de vakbonden. Niet omwille van terechte kritieken die kunnen worden gemaakt op de vakbondsleiding, maar wel omdat het concept van vakbonden niet pas in hun nationaal-solidaristische visie.

Met Blokbuster hadden we een discussie over een mogelijke tegenactie in Charleroi op 1 mei. Evident zou zo’n actie niet zijn aangezien wij op 1 mei lokaal deelnemen aan de optochten in tientallen steden. Bovendien beschikken we niet over een actieve werking in Charleroi. We namen contact op met het ABVV in Charleroi waar ons gezegd werd dat de actie van Nation op 1 mei werd verboden door het stadsbestuur. Een dergelijk verbod zal door Nation natuurlijk worden gebruikt om zich verder in een slachtofferrol te wentelen. Wij zijn niet enthousiast om toelating te geven aan dit soort groepen om acties te organiseren, maar het is duidelijk dat een verbod op zich niet zal volstaan om hen te stoppen. Dat zal enkel kunnen door massamobilisatie waardoor de neo-fascisten niet in staat zijn om zich te organiseren of om hun boodschap van haat tegenover de georganiseerde arbeidersbeweging te maskeren achter populistische uitspraken.

Geen opmerkingen: