14.4.08

Naar een diepe economische recessie

Het IMF waarschuwde niet enkel voor hongersnood. De internationale kapitalistische instelling publiceerde ook een verslag van de stand van de wereldeconomie. Dat ziet er niet zo goed uit met het vooruitzicht van een Amerikaanse recessie die de rest van de wereldeconomie met zich zal meeslepen. In maart gingen in de VS 80.000 jobs verloren, een derde opeenvolgende maand met een verlies aan jobs. Het totaal voor de eerste drie maanden van het jaar komt hierdoor op 232.000.

Het IMF omschrijft de financiële problemen in de VS als bijzonder ernstig waardoor er de “grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie” is (een verwijzing naar de crisis na 1929). In 2008 zou de Amerikaanse economie met slechts 0,5% groeien en in 2009 wordt slechts een groei van 0,6% voorspeld. Dat betekent dat er wordt uitgegaan van een langdurige crisis.

Volgens het IMF is er 25% kans op een wereldwijde recessie dit jaar. Voor de Eurozone wordt een beperkte groei van 1,4% voorspeld voor 2008 en 1,2% in 2009. Ook China en India zouden worden geraakt. Strauss-Kahn stelde dat er een gecoördineerde interventie van de regeringen nodig is om een antwoord te bieden. De profeten van de vrije markt geloven blijkbaar niet meer in het eigen systeem en voelen zich gedwongen om zelf voor overheidsinterventie te pleiten.

Geen opmerkingen: