19.7.07

Superrijke Chinezen leven in een droomland

Gelezen in De Standaard: “De economische groei en liberalisering hebben in China een klasse van superrijken gecreëerd. Li Qinfu is een van hen. Nine Dragons, tien vierkante kilometer groot, ligt vlak aan zee bij het plaatsje Pinghu in de provincie Zhejiang, op 150 kilometer van Shanghai. Volgend jaar wordt Nine Dragons - 'Droomland voor de rijken', aldus de brochure - geopend. Dan gaat een droomwens in vervulling van Li Qinfu, 158ste op de Forbes-lijst van superrijken in China. De 45-jarige Li praat niet graag met journalisten, maar is absoluut niet bang om zijn rijkdom breeduit te tonen. Eerder liet hij op een steenworp van Shanghai het Witte Huis nabouwen. Tot zijn autocollectie behoren een Rolls-Royce, een Lamborghini en een Bentley. Li vertelt dat hij bij de bouw van Nine Dragons toestemming kreeg om een jachthaven met een sluisverbinding naar zee aan te leggen. Dankzij zijn contacten -meer wil hij er niet over kwijt.”

“Volgens Li is het niet de schuld van de rijken dat er sociale onrust heerst in China, maar is dat het gevolg van het gebrekkige democratisch systeem. 'China heeft nog altijd een eenpartijstelsel waarbij alles om controle draait', zegt hij. 'Maar als die controle wegvalt, is er niets meer om op terug te vallen. Dan is de ramp niet te overzien', voegt hij er onmiddellijk aan toe.”

We zien dus dat een kapitalist oproept om de macht van de communistische partij te behouden. Hij ontkent natuurlijk dat de versterking van kapitalistische elementen leidt tot sociale onrust, ook al is dat vrij evident. Meer zelfs, hij propageert dit zelf: “Door de kloof tussen arm en rijk wordt er in China wel gezonde competitie gecreëerd.”

Geen opmerkingen: