25.7.07

Avondklok in Bilzen versoepeld

CD&V burgemeester Johan Sauwens van Bilzen heeft de avondklok in zijn dorp verspoepeld. Voortaan mogen de tieners in de wijk Schoonbeek tot 23u 's avonds in groep op straat komen. Voorheen was dat maar tot 22u. De burgemeester zei nog: "Over twee weken krijgen de jongeren misschien nog een uur extra". Maar dan moeten ze wel braaf zijn. Voor deze maatregel waren er enkele incidenten en problemen met nachtlawaai. Hierop is onmiddellijk opgetreden tegen de jongeren. In plaats van te voorzien in degelijke ontspanningsmogelijkheden of ontmoetingsruimten voor jongeren, wordt brute repressie toegepast. Het klopt wel dat de burgemeester ook besliste om vanaf augustus het jeugdhuis in de wijk twee avonden per week te openen, maar dat komt wel wat laat. We begrijpen het ongenoegen van de wijkbewoners tegenover nachtlawaai en hangjongeren, maar om daar iets aan te doen zal er nood zijn aan een beleid dat jongeren kansen geeft. Ook op het vlak van ontspanning. De repressieve aanpak in Bilzen zal de problemen op langere termijn enkel maar groter maken.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het probleem is dat Schoonbeek een dorp is met véél jongeren die heel dicht bij elkaar wonen, maar waar geen ontmoetingsplaats is. Bijgevolg is er een traditie ontstaan om samen te komen rond een bepaalde electriciteitsbak. Er is altijd respect geweest tussen jongeren en oudere inwoners rond de bak, als er eens teveel lawaai was, werd er vriendelijk gevraagd of het wat stiller kon, en dat werd dan ook gerespecteerd. Sinds enkele maanden is er iemand nieuw komen wonen langs "de bak" en is er een conflict ontstaan met de jongeren. Doordat de pers er onmiddellijk werd bijgehaald voelde Sauwens zich, volgens mij, gedwongen om direct maatregelen te treffen. In plaats van samen rond de tafel te zitten, worden de jongeren zonder enige vragen te stellen gestraft. Het ongenoegen bij de jongeren blijft groeien en de problemen blijven groeien. Aan de andere kant is er ook positief nieuws uit Schoonbeek. Een paar inwoners van de wijk zijn bezig met de oprichting van een vzw voor een jeugdhuis, er wordt gepleit voor een voetbalpleintje buiten woongebied en er worden nog talrijke projecten op poten gezet. Alleen spijtig de jongeren eerst problemen moet krijgen met de halve buurt en met de politie vooraleer er naar hun geluisterd wil worden.

De Spanjaard

Anoniem zei

vraag u? waarom bellen de buren zomaar! nee schelden, lawaai diep in de nacht ,alcohol,bedreiging,gesproken met die jongeren ja ,voor de zoveelste keer ,wij vragen stilte en geen lawaai,geeft dat en het is opgelost wij willen nachtrust na 23.UUR WIJ WILLEN DIE JONGEREN BEGRIJPEN MAARDAT MOETEN ZIJN ONS OOK BEGRIJPEN

Internationaal Verzet zei

Als er degelijke ontspanningsmogelijkheden voor jongeren zouden zijn, dan zouden er al veel problemen opgelost zijn. Dan zou er ook meer wederzijds begrip kunnen zijn.