26.6.07

VN: Afghaanse drugsteelt stevent af op nieuw recordjaar

Gelezen in De Standaard vandaag:

Door de gunstige weersomstandigheden stevent de Afghaanse papaveroogst af op een gelijkaardig recordjaar als in 2006.

Dat heeft Christina Gynna Oguz, de vertegenwoordigster van het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit in Afghanistan, gisteren voorspeld.

Afghanistan had vorig jaar 16.471 hectare papavervelden, 59 procent meer dan in 2005, goed voor een oogst van 6.100 ton opium of 610 ton heroïne - grofweg 90 procent van het wereldwijde aanbod, aldus de Verenigde Naties. Volgens Oguz zal 2007 waarschijnlijk 'dezelfde hoeveelheid als vorig jaar, misschien iets meer' opleveren.

Oguz zei dat er nauwe banden bestaan tussen de Taliban en de criminele bendes die in drugs verhandelen. Aangenomen wordt dat een aanzienlijk deel van de ongeveer 2,3 miljard euro omvattende drugshandel in de zakken van de Taliban belandt. De rebellen heffen stelselmatig belasting voor papaverboeren en drugssmokkelaars, waarna die kunnen rekenen op hun bescherming.

Volgens Oguz produceert Afghanistan meer heroïne en morfine dan vorig jaar, doordat het land nu over meer laboratoria beschikt voor de verwerking van de opium. De laboratoria importeren de voor het procédé vereiste chemische stoffen uit Europese landen en China, zei Oguz. Zij concludeert dat de hele drugsindustrie zich heeft ontwikkeld.

Het Werelddrugsrapport 2007 van de VN is vanaf vandaag te lezen op:
http://www.unodc.org

Geen opmerkingen: