7.6.07

(schijn)Heiligendamm

Terwijl de schijnheilige leiders van de G8 in het Duitse Heiligendamm (bij Rostock) hun topbijeenkomst houden, willen ze zoveel mogelijk verzet vermijden. Meer nog: de topleiders moeten zichzelf afsluiten van de maatschappij om rustig te kunnen vergaderen.

Daartoe werd bijvoorbeeld een 11 kilometer lang veiligheidshekken rond de G8-top gebouwd. Langs de kust is daarnaast een zone van 32 kilometer lang ingesteld waar bootverkeer verboden is, er is zelfs een 3 kilometer lang net in het water aangebracht om zwemmende actievoerders tegen te houden.

Er worden 16.000 agenten ingezet om te patrouilleren, dat is 5% van het totaal aantal agenten in Duitsland. Dit is de grootste veiligheidsoperatie in Duitsland sinds WO2! Met zo'n operatie is het natuurlijk noodzakelijk dat duidelijk wordt gemaakt dat terecht werd geïnvesteerd. Voor de Duitse autoriteiten zijn rellen met zogenaamd "autonomen" dan ook welkom.

Anderzijds toont de enorme beveiligingsoperatie aan dat de autoriteiten vrezen dat hun beleid op weinig maatschappelijke steun kan rekenen, waarom kunnen ze anders enkel achter extreme veiligheidsoperaties verscholen hun vergaderingen houden?

De liberale professor economie Paul De Grauwe stelde over de G8 overigens: "Afschaffen, die club!". Hij stelt dat de kost van een G8-top te hoog ligt voor het weinige resultaat dat eruit komt.

Geen opmerkingen: