21.5.07

VB vindt het schandalig dat het niet aan bod komt in lijstje van “opvallende Antwerpse kandidaten”

De Gazet van Antwerpen bracht woensdag een overzichtje van enkele opvallende kandidaten. Daaronder de jongste kandidaat voor de Kamer in Antwerpen: Farid Rasoolzadeh (17de op de CAP-lijst), naast figuren als Rudi Kennes (van ABVV-Opel), een trappistenbrouwer van de Lijst-Dedecker, een varkenshouder die kandidaat is bij CD&V,... Maar bij de opvallende kandidaten, was er geen VB’er.

Dat kan natuurlijk niet volgens het VB. Het overzicht wou aantonen dat er op 10 juni niet alleen beroepspolitici opkomen. De krant bracht enkele voorbeelden van verschillende partijen. Het VB reageert: “Komt wèl aan bod: een allochtone kandidaat van CAP. Wat zegt u? Nooit van gehoord? Wij ook niet. Maar het blijkt te gaan om één of ander extreem-links splintergroepje. Maar de grootste partij in Vlaanderen, neen, die gaan we toch niet in de kijker zetten zeker… Persvrijheid en journalistieke deontologie? Oeps, vergeten!”

Het feit dat de jongste kandidaat op de CAP-lijst staat, is de Gazet van Antwerpen niet ontgaan. Ze geven dan ook even het woord aan Farid Rasoolzadeh, de voorzitter van de Actief Linkse Studenten in Antwerpen en een actieve Blokbuster. Farid vermeldt bij de activiteiten van ALS onder meer de anti-NSV betoging. Dat het VB daar nog nooit van gehoord zou hebben, ontgaat ons toch wel even.

Ook dat het VB beweert dat het nog nooit van CAP heeft gehoord, lijkt ons bizar. Als vaste lezers van hun webstek, merkten we verschillende berichten op over het initiatief van Jef Sleeckx. Op 1 augustus 2006, 2 augustus 2006 en 29 januari 2007 werd op de VB-website bericht over dit initiatief. Nu blijken ze het niet te kennen. Is de schrijver van de oudere stukjes op de VB-site misschien ook al richting Dedecker vertrokken?

Het VB stelt dat nèt zij wel een afspiegeling is van de bevolking met ondernemers, arbeiders, huisvrouwen, leraars, dokters en zelfstandigen. “Alleen, de Frut heeft ze niet gevonden”. Als wij eens kijken naar de Antwerpse kamerlijst van het VB moeten we toch ook wel even zoeken hoor.
Op 32 kandidaten zien we maar liefst 13 parlementsleden op de VB-lijst staan. Daarnaast zijn er nog eens (minstens) 7 voltijdse medewerkers van de partij. 20 van de 32 kandidaten zijn dus professioneel met politiek bezig. Dat is meer dan 60%. Alleszins is het geen “afspiegeling” van de bevolking... Onder de overblijvende kandidaten die op het eerste gezicht niet voor de partij werken, zijn er twee mannen: Bruno Valkeniers (maar was die nu geen ex-ondernemer?) en Vlott-kandidaat Alex Dingemans (een advocaat). Blijven over: 10 vrouwen waaronder enkele huisvrouwen, een administratief bediende, twee boekhoudsters, een gepensioneerde, een germaniste en een tandarts (Rita De Bont). Waren de vrouwelijke partijmedewerkers op waardoor er ook een paar huisvrouwen op de lijst mochten?

Aangezien er bovendien 5 opvolgers ook effectieve kandidaten zijn en deze 5 allen voor het VB werkzaam zijn (parlementslid of medewerker), is de verhouding eigenlijk 25 op 37 of meer als twee derden van de kandidaten die voor het VB werken. Qua afspiegeling van de bevolking kan het alvast tellen om meer dan 60% van de kandidaten onder het eigen personeel te kiezen... Of is dat om er zeker van te zijn dat de kandidaten luisteren naar wat de partij hen zegt?

Als de Gazet van Antwerpen nog een opvallend aspect zoekt in de lijst van VB-kandidaten, kan het misschien eens het aantal door de partij betaalde kandidaten noemen...

Geen opmerkingen: