7.5.07

Gratis internetradio bedreigd

Sinds enkele jaren ben ik een regelmatige luisteraar van Digitally Imported (www.di.fm), een internet-radiostation waar je gratis naar meer dan 35 muziekkanalen kan luisteren. Het aanbod is dan ook bijzonder divers. Hoewel DI zich wat meer toelegt op de elektronische muziekstijlen (meer dan 15 kanalen), is er ook voor fans van andere muziek heel wat te vinden. Er is een salsakanaal, een rapkanaal, een kanaal met klassieke muziek, new age en wereldmuziek. Er is de mogelijkheid om naar jaren ’80 en ’70 te luisteren. Eveneens zijn er meerdere rock- en jazzmuziekkanalen.

Het muziekaanbod is dus enorm divers, de muziek is gratis toegankelijk en er worden nauwelijks reclamespotjes gedraaid. Een groot verschil met bijvoorbeeld Studio Brussel, of Radio Donna. Dit radiostation telt dikwijls meer dan 20.000 luisteraars tegelijkertijd.Echter, dit station en tal van andere internet-radiostations worden met uitsterven bedreigd. Een tijd geleden is er een voorstel in het Amerikaanse parlement gelanceerd om de bedragen die dit soort stations moeten betalen aan “artiesten” drastisch te verhogen. Digitally Imported en andere internet-radiostations kunnen deze bedragen niet betalen en zullen mogelijk over een aantal maanden uit de ether verdwijnen.

Er is een protestbeweging ontstaan vanuit diverse internet-radiostations tegen dit voorstel, dat zich georganiseerd heeft in www.savenetradio.org. De strategie die deze organisatie volgt, bestaat uit het druk uitoefenen op Amerikaanse parlementsleden en andere vormen van lobbyen.

Er is al een beperkt succes geboekt, in die zin dat de eerste rekening, die normaal in mei zou verstuurd worden, pas verstuurd zal worden op 15 juli. Tevens is er een alternatief voorstel dat inhoudt dat de bedragen sterk verminderd zouden worden in vergelijking met het huidige voorstel.

Het is voor mij nog onduidelijk hoe deze beweging verder zal evolueren. Maar één ding mag duidelijk zijn: als het om iets fundamenteler zou gaan (bijvoorbeeld werkgelegenheid, sociale zekerheid, onderwijs, de bezetting van Irak) dan zou lobbywerk zeker onvoldoende zijn.

Kim Wauters

Geen opmerkingen: