25.4.07

NAVO in Afghanistan voert geen strijd tegen drugs!

Met die boodschap probeerden de NAVO-troepen de lokale bevolking in Afghanistan ervan te overtuigen dat de troepen zich niet keren tegen de bevolking. Het radiospotje werd evenwel teruggetrokken onder internationale druk.

De Navo wou de lokale bevolking duidelijk maken dat het troepen in het land heeft om te strijden tegen terroristen en extremisten, niet tegen de lokale bevolking. Daarom werd in de provincie Helmand een radiospotje verspreid met de boodschap dat de Navo begrijpt dat de meeste Afghanen geen andere bron van inkomsten hebben dan de opiumteelt. Er werd ook gesteld dat de troepen in Afghanistan zijn om veiligheid te brengen en ‘buitenlandse militanten’ te vervolgen, niet om de opiumteelt te stoppen.

Sinds de inval in Afghanistan is er een sterke toename van de opiumteelt. Volgens regeringscijfers zijn er bijna 2 miljoen boeren actief in deze sector, in 2006 was er een toename van de productie met 49% tot 6.700 ton, goed voor 670 ton heroïne. Dat is meer dan 90% van de wereldwijde vraag naar heroïne. Dit jaar wordt een gelijkaardig niveau of zelfs een hogere productie verwacht.

De bezettingstroepen van de Navo vrezen de groeiende steun die er is voor de Taliban. Het Afghaanse regime probeert de opiumteelt tegen te gaan, maar botst daarbij op verzet. De Taliban probeert aansluiting te vinden bij dat verzet. De uiterst reactionaire Taliban kan rekenen op steeds meer steun. Niet omwille van het “alternatief” dat het aan te bieden heeft, maar puur uit verzet tegen de bezetting en de ineenstorting van het land in chaos sindsdien.
Het feit dat de Navo nu een dubieuze houding aanneemt tegenover de drugproductie in Afghanistan, toont aan hoe wanhopig de bezettingsoperatie wel is.

Geen opmerkingen: