13.4.07

Lonen van topmanagers in bedrijfsleven: hoog, hoger, hoogst

Artikel dat vandaag in De Standaard verscheen:

Een overzicht van de meest opvallende managersvergoedingen die de voorbije weken werden gepubliceerd:

Fortis: ceo Jean-Paul Votron verdiende in 2006 in totaal 3,4 miljoen euro, exclusief de toekenning van aandelenopties. De topman van de bankverzekeraar kreeg een basisloon van 750.000 euro, aangevuld met een prestatiebonus van 2 miljoen euro en pensioenpremies ter waarde van ruim 600.000 euro.

GBL: Albert Frère verdiende - los van zijn aandelenpakket in de NPM-Holding - ook nog eens 5,5 miljoen euro als topmanager van de Groep Brussel Lambert. Daarmee is hij de best betaalde topmanager van België. De Waalse miljardair Frère streek bij GBL een vaste vergoeding op van 2,5 miljoen euro en een niet-recurrente vergoeding van 3 miljoen.

Inbev: Carlos Brito, de Braziliaanse topmanager van de Leuvense bierbrouwer, incasseerde vorig jaar een totaalsalaris van 3,9 miljoen euro. Aan loon kreeg Brito 700.000 euro, aan bonussen was dat 3,2 miljoen.

Belgacom: gedelegeerd bestuurder Didier Bellens verdiende vorig jaar 1,85 miljoen euro. Dat bedrag is opgesplitst in een basissalaris plus variabele vergoeding van 1,4 miljoen euro, en nog eens 448.000 euro aan premies betaald om een aanvullend pensioen op te bouwen. Dat bedrag staat los van de aandelenverkoop die hij recent doorvoerde.

Suez: gedelegeerd bestuurder Gerard Mestrallet was vorig jaar goed voor een salaris van 2,7 miljoen euro. In 2006 kreeg hij geen aandelenopties uitbetaald.

Northrop Grumman: ceo Ronald Sugar van de Amerikaanse producent van oorlogsboten verdiende vorig jaar 21,7 miljoen dollar: een combinatie van basisloon, uitbetaalde aandelenopties en prestatiebeloningen allerhande.

Ford: bestuursvoorzitter Alan Mulally, de ex-topmanager van Boeing, heeft na vier maanden dienst al 28 miljoen dollar opgestreken. Naast een salaris van 666.666 dollar maakte hij aanspraak op een bonus van 7,5 miljoen om bij Ford te komen werken, een compensatie van 11 miljoen voor het salaris dat hij bij Boeing had kunnen verdienen en opties ter waarde 8,7 miljoen dollar.

Geen opmerkingen: