26.3.07

Van Miert (SP.a) verdedigt het neoliberale Europa

Dit weekend bracht De Morgen een dubbelinterview met Karel Van Miert en Guy Verhofstadt over de Europese Unie naar aanleiding van 50 jaar EU. Opvallend in dat dubbelinterview is dat beiden het zowat over alles eens zijn. Het deed de journalist zelfs aan Van Miert vragen of hij op 10 juni wel voor de SP.a zal stemmen... Natuurlijk zal Van Miert voor de SP.a stemmen, maar de verschillen tussen liberalen en sociaal-liberalen zijn blijkbaar bijzonder klein geworden.

In het interview stelt Van Miert dat het probleem van de EU uiteindelijk bij ons ligt. De liberaliseringen vormen op zich geen probleem. Neen, het is de "publieke opinie" die het probleem vormt. Van Miert: "We zitten dieper in de problemen dan we soms willen toegeven. Voor het eerst is er een probleem met de publieke opinie. Vroeger kon je dat omzeilen. Je deed wat aan diplomatie, schreef een verdrag en alles werd opgelapt. Die tijd is voorbij: de bevolking is niet meer mee."

Om zeker te zijn dat hij duidelijk is, voegt hij er een voorbeeld aan toe: "Neem nu de Bolkesteinrichtlijn. Ik ben daar voor en ik kan dat sociaal en economisch verklaren. Maar als de mensen er geen trek in hebben, moet je er niet mee doorgaan. Beter is dat je het aanpakt in fasen, zoals we eigenlijk altijd gedaan hebben. De liberalisering van de telecom hebben we er ook niet in één ruk doorgejaagd."

Van Miert wil meer van het zelfde neoliberale Europa en vestigt daarbij heel wat hoop in de conservatieve Duitse kanselier Angela Merkel.

Wat wij van het Europa van het kapitaal denken:


Geen opmerkingen: