27.3.07

Slavernij nog steeds een realiteit in Soedan

Vandaag verscheen een opvallend artikel in De Standaard over het nog steeds verder blijven bestaan van slavernij. Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de afschaffing van de slavenhandel, blijkt dat slavernij nog vaak een dagelijke realiteit is in heel wat landen. Er wordt geschat dat er nog 12 miljoen slaven zouden zijn!

In het artikel in DS getuigt Mende Nazer die recent een boek schreef over haar ervaringen als slavin: "Ik was minder dan een huisdier. Een huisdier wordt geaaid en verzorgd. Ik werd voor het minste bont en blauw geslagen." Nazer kwam uit Soedan en werd verkocht aan een rijke Arabische familie.

DS: "Tussen 1986 en 2005 werden zeker 14.000 Sudanezen uit het zuiden ontvoerd en verkocht of weggegeven als geschenk. Vele duizenden kinderen werden in slavernij geboren.Toen in 2005 een einde kwam aan de ruim twintig jaar durende burgeroorlog tussen het regeringsleger in het islamitische en Arabische noorden en het Sudanees Volksbevrijdingsleger (SPLA) in het overwegend zwarte/animistische zuiden, bleef de praktijk van de slavernij gewoon verder duren."

Geen opmerkingen: