22.3.07

"Met Blokbuster de cel in"

Deze week verscheen in Humo een opvallende lezersbrief over het blinde en willekeurige politie-optreden na de anti-NSV betoging van 8 maart. De inzittenden van een tram die richting Centraal Station ging, werden opgepakt omdat de politie - ten onrechte - meende dat de jongeren die op de tram zaten uit waren op een confrontatie. Dat ze eerder uit waren op een treinrit naar huis, werd niet begrepen. De jongeren werden pas om 3 uur 's nachts vrijgelaten.

De tram werd gestopt en wie er "verdacht" uitzag (lees: onder de 35 jaar was en zeker wie er wat alternatief uit zag) moest meekomen. De meeste jongeren wist niet wat hen overkwam, sommigen kwamen niet eens van de betoging. Laat staan dat ze uit waren op een confrontatie met de extreem-rechtse stoottroepen van de NSV. De politie had geen oor naar de opmerkingen van de jongeren en sloot hen op. Tot midden in de nacht!

In Humo verscheen hierover een interessante lezersbrief deze week. Daarin wordt het relaas gebracht van één van de onschuldige jongeren die werd opgepakt. De titel die erbij werd geplaatst ("Met Blokbuster de cel in") is jammer genoeg ten onrechte aangezien we met Blokbuster uiteraard niet wisten dat de politie zo zou optreden en omdat we uiteraard geprobeerd hebben om die nacht zelf nog druk te zetten op de politie om de jongeren vrij te laten. Jammer genoeg hebben we de jongeren doe vrijkwamen niet meteen kunnen opvangen omdat we toen niet wisten waar ze zich bevonden.

Hieronder vind je de lezersbrief die in Humo verscheen. Wie wil reageren kan ons contacteren via blokbuster@telenet.be.

"Donderdag 8 maart betoogden in Antwerpen extreem rechtse studenten van NSV tegen wat zij de 'PS-staat' noemen. Als reactie hierop werd een tegenbetoging georganiseerd met als hoofdthema: 'Geen racisme'. Ik ben die die dag met Blokbuster, een antiracistische organisatie, mee gaan betogen. Alles verliep vreedzaam en na een uur was de betoging afgelopen.

"Omdat ik de volgende dag naar de les moest, besloot ik om 21 uur de tram naar het station te nemen. Op een bepaald moment omsingelden verschillende politieagenten en combi's de tram. Alle jongeren en mensen met een niet-conventioneel uiterlijk (zoals punkers, mensen met dreadlocks,...) moesten uit de tram. er werd geen uitleg gegeven. We werden gefouilleerd en vastgebonden en onze portefeuille, gsm en horloge werden afgenomen. Vervolgens werden we publiekelijk afgevoerd naar een politiekantoor waar we in een cel moesten wachten. De reden voor de aanhouding was: 'poging tot confrontatie'. De politie luisterde niet naar onze vraag ons te laten vertrekken, omdat we de volgende morgen les hadden. Wel luisterde ze naar een meisje, dat vertelde dat ze actrice was in 'Spring'. Zij werd onmiddellijk vrijgelaten.

"Ik bleef heel kalm en werkte goed mee, ervan overtuigd dat de politie haar werk deed en ons spoedig zou vrijlaten. Niemand vertelde ons echter wanneer we konden gaan en ik kon ook niemand bereiken, want mijn gsm was afgepakt. uiteindelijk, na zes uur wachten, werden onze bezittingen teruggegeven en werden we een voor een vrijgelaten. We moesten foto's laten maken voor het dossier. Geen enkele vraag werd beantworod. De politie zetten ons af om drie uur 's nachts in het station Antwerpen-Berchem en reed zonder al te veel woorden door. We hadden geen vervoer en kenden niemand in Antwerpen. De eerstvolgende trein vertrok om vijf uur. Gelukkig vonden we een eind verderop een café, waar we ons konden opwarmen. Het was halfzeven toen ik aankwam op mijn kot in Etterbeek.

"Ik begrijp niet waarom men mensen in de cel steekt, terwijl ze niks gedaan hebben. We werden door de politie behandeld als het vuil van de straat (snauwen, spotten,...)."

Geen opmerkingen: