21.3.07

China: autoriteiten slaan massaal protest in Zhushan repressief neer

Er kwam volgens de verslagen één scholier om en 60 betogers raakten gewond toen de oproerpolitie een betoging in de stad Shushan in de provincie Hunan aanviel. De betoging was tegen de prijsstijging voor de bussen. In het stadje werd de noodtoestand afgekondigd en meer dan 2.000 agenten van de oproerpolitie werden naar de stad gehaald, meestal ging het om agenten uit de provincie Guangdong.

De prijs voor een kaartje op de bus ging de hoogte in toen het private bedrijf Anda Transport Company zowat alle lokale lijnen rond Zhushan overnam. In de vakantie rond het Chinese nieuwjaar werd aangekondigd dat de prijzen zouden verdubbelen.

Dat leidde tot woede onder de lokale boeren die afhankelijk zijn van de busdiensten om naar Zhushan te trekken om hun goederen te verkopen. Een ticket tussen Zhushan en het nabure Lingling kost nu niet langer 6 Yuan, maar tussen de 10 en 15 Yuan.

De woede kwam tot uitbarsting en vanaf 9 maart waren er acties aan de terminal van de bussen en aan het stadhuis van Zhushan. Dit leidde uiteindelijk tot massale confrontaties op straat toen de politie de betogers aanviel op maandag 12 maart.

Het bedrijf zelf dreigde ook met repressie tegen de actievoerders. De betogingen werden opgezet door scholieren en hun ouders in de stad. Na de acties moest het bedrijf enkele toegevingen doen en de prijsverhogingen intrekken, maar dat gebeurde pas nadat de betogers een hoge prijs betaalden voor hun acties. Er was immers een erg harde repressie.

Reeds op zaterdag 10 maart kwam het tot geweld toen het transportbedrijf enkele tientallen straatvechters had ingehuurd om de betogers aan te pakken. De eigenaar van het bedrijf riep dat hij heel wat geld zou besteden aan het breken van de beweging en de lokale gemeenschap. Hierop werd een bus in brand gestoken door betogers.

De actievoerders richtten zich ook tegen de lokale autoriteiten van de Chinese 'Communistische' Partij. Die werken immers samen met het busbedrijf. Er werd een grote politiemacht op de actievoerders afgestuurd. Maar op maandag 12 maart waren er toch 20.000 betogers. De politie ging over tot een confrontatie en schuwde daarbij het geweld niet. Er was een blind geweld tegen iedereen die zich op straat bevond, waaronder ook gewone voorbijgangers die niet eens deelnamen aan het protest. De betogers vochten terug met stenen en stokken.

De acties in Zhushan vonden plaats op een ogenblik dat het Nationaal Volkscongres in Peking bijeenkwam. Daar werd gesteld dat wordt gebouwd aan een "harmonieuze" samenleving. Vertegenwoordigers van de CCP stellen dat het aantal protestacties in het land is afgenomen na het nieuwe record van 87.000 in 2005. Maar de cijfers voor 2006 zijn nog niet bekend gemaakt.

De partij probeert de acties af te doen als onbelangrijk. De nieuwe gouverneur van Hunan, Zhou Qiang, stelde dat de rellen in Zhushan beperkt waren tot een "probleem rond de ticketprijs met een meningsverschil tussen een lokaal busbedrijf en het publiek. Dat kan overal gebeuren. Het incident werd afgehandeld en de rust is teruggekeerd." Maar het blad South China Morning Post merkte op hoe de vroegere vice-gouverneur Yu Youjun twee afgevaardigden uit Hunan in de marge van het congres vroeg hoe het mogelijk was dat er dergelijke grote acties waren.

Op hetzelfde ogenblik als de acties in Zhushan, viel de politie in Guangdong 1.000 betogers aan in het dorp Dongzhou. Daar is er een confrontatie rond de discussie over de bouw van een elektriciteitscentrale op onteigende grond. In december 2005 kwamen minstens 3 mensen om toen de politie schoot op betogers in Dongzhou.

De autoriteiten reageerden met een bevel aan Anda Transport om de prijsverhoging niet door te voeren. Tegelijk was er verdere repressie tegen de lokale gemeenschap met huiszoekingen en een zoektocht naar de "leiders" van de acties. Het stadje werd afgesloten en de politie was massaal aanwezig met een oproep aan de betogers om zichzelf aan te geven bij de politie...

De regering stelt dat er geen dodelijke slachtoffers vielen, maar de krant South China Morning Post, stelde dat een tiener omkwam bij de acties. Een lokale leraar werd aangehaald in het artikel en die stelde dat er minstens vier scholieren ernstig gewond waren geraakt op zaterdag 10 maart en dat één ervan in het ziekenhuis overleed op maandag 12 maart.

Dit soort betogingen en campagnes is illegaal in China en leidt doorgaans tot repressie. Het is opmerkelijk dat er tegen die achtergrond acties plaatsvinden met tot 20.000 betogers.

Bron: http://www.chinaworker.org

Geen opmerkingen: